OLYMPIëR KARINE BOGAERTS IS ONZE NIEUWE JEUGDTRAINSTER

(14/09/18)

tafeltennis smash dilbeek

Niemand minder dan Karine Bogaerts, olympiër en zesvoudig Belgisch kampioene, komt onze jeugdwerking versterken. “Ik wil de jeugd blijven motiveren en inspireren met mijn ervaringen uit het tafeltennis.” (IC/SVL)

Karine Bogaerts kwam op achtjarige leeftijd voor het eerst in contact met de sport. “Mijn schoonbroer speelde tafeltennis en nam me op een dag mee naar zijn clubje in Wolvertem. Vanaf dat moment ging de bal aan het rollen. Ik begon stevig te trainen en belandde al snel in de provinciale en nationale selecties. Mijn ouders steunden mij wel, maar hadden geen wagen en plaatsten school en werk boven het tafeltennis. Ik had destijds gelukkig enorm veel aan mijn zus en schoonbroer, die mij overal volgden en naartoe brachten, tot vijf à zes dagen per week”, gaat een openhartige Bogaerts verder. “Toen ik 18 werd, kreeg ik de mogelijkheid om als prof te gaan spelen in Duitsland. Ik koos echter, onder druk van mijn ouders, voor zekerheid en besloot om de sport te combineren met mijn werk bij KBC.”


Bogaerts was vertrokken voor een succesvolle carrière, met zes Belgische titels en uiteraard de deelname aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoul (Zuid-Korea) als absoluut hoogtepunt. Tot op heden is ze nog altijd de enige Belgische vrouw die in het tafeltennis de Spelen gehaald heeft. “Het défilé tijdens de openingsceremonie en wereldsterren in andere sporten ontmoeten, dat is onvergetelijk. Ben Johnson, Carl Lewis, Steffi Graf: ik liep ze gewoon tegen het lijf in het olympisch dorp. Het was tevens de eerste keer dat tafeltennis op de Spelen werd opgenomen. Ik was samen met Jean-Michel Saive de enige Belgische deelnemer. Onze generatie heeft enorm kunnen profiteren van zijn successen, de sport kwam veel meer onder de aandacht. De Belgische bond heeft toen jammer genoeg nagelaten om een nationale structuur uit te tekenen voor het opleiden van jonge talenten. Ondertussen is er veel veranderd. In Vlaanderen en Wallonië is er nu een professionele structuur met moderne accommodaties. Ik ben 40 jaar te vroeg geboren”, aldus Bogaerts, die na haar laatste Belgische titel in 2002 stopte met professioneel tafeltennis.


Uitstekende jeugdwerking


Na een break van tien jaar speelt Karine Bogaerts vandaag competitie in landelijke bij TTK Vilvo. “Ik kan me er nog moeilijk voor opladen. Ik doe natuurlijk mijn best, maar het is in niets te vergelijken met vroeger. Door het persoonlijk trainen van een jong talent (Awa Sow, red.) heb ik ook de trainersmicrobe te pakken gekregen. Ik ontmoette Julien Meurant en zo ontdekte ik dat Dilbeek op zoek was naar een extra jeugdtrainer. Er is nu al een heel goede jeugdwerking in Dilbeek onder leiding van Julien Meurant. We hebben dezelfde visie en ik wil gewoon mijn steentje bijdragen”, vertelt Bogaerts. “Mijn belangrijkste doel is om de jeugd te motiveren om te blijven spelen en uit het café te houden. Sport is uitermate belangrijk in hun fysieke en mentale ontwikkeling. Ik wil mijn passie voor tafeltennis graag delen met deze jongeren. Of ik ooit ga stoppen? Nee, nooit (lacht).”


Foto: Geert Tresignie

Homepage TTCD